Kriptrade

Kripto Para Borsası

/ TRY+undefined%
/ TRY+undefined%
/ TRY+undefined%
/ TRY+undefined%
/ TRY+undefined%
/ TRY+undefined%
4/19/2024

İsrail'in Misillemesi Piyasaları Nasıl Etkiledi? - Kriptrade

Geçtiğimiz hafta kara cuma ve cumartesiyi yaşatan Bitcoin ve özellikle altkoinler, hafta başına bu kayıpları toparlama çabasında girmiş bulunmaktaydı ancak jeopolitik risklerin devamı ile panik satışlarının devam ettiğini görmekteyiz. Öyle ki çarşamba akşam saatlerinde 43 gün aranın ardından Bitcoin ilk defa 60000 dolar seviyesinin altını görmüş oldu ve bültenlerimizde de yer alan 59600 dolar testini gerçekleştirdi. Nitekim dün de toparlama emareleri gösterip yükselişe geçse de sabah 64000 doları kıramayıp geri çekilen Bitcoin, sabah saatlerinde İsrail’in İran’a misilleme yaptığı haberleri ile bu noktadan yine 59600 dolar desteğini yokladı. Neyse ki burası aşılamayıp tekrar tepki alımları ile karşılaşıldı. Henüz şoku atlatamadığı görülen lider kripto para için toparlanma beklentisi bulunsa da düzeltmelerin devam edebilme ihtimalini de görmezden gelemeyiz. Ortadoğu hattında yaşanan gerilim altına (XAU) yaramış gibi görünürken BTC’nin bu durumdan nemalanamadığını söyleyebiliriz zira belirsizlik ve gerginlik konularının hasıl olduğu durumlarda güvenli limanlara para girişi olduğunu ve riskli varlıklardan çıkış olduğunu rahatlıkla gözlemliyoruz. Bu doğrultuda, Bitcoin için her düşüşü alım fırsatı olarak değerlendirenler ile satıcılı seyrin devam edeceğini düşünüp kol kesenler arasındaki mücadelenin galibi merakla beklenmekte. Özellikle halving öncesi 60000 testi sonrası kademeli bir yükselişe geçen Bitcoin için tepki alımlarının devamında sırasıyla 64000-66000-68000-70000-71500-72200-73800 dolar seviyeleri direnç olarak kabul edilmekte. Satıcılı seyrin yeniden görülmesi durumunda ise sırasıyla 61200-59600-58000 destekleri izlenebilir. 14 Mart günü ulaştığı 73 bin dolarlık zirveden, bir aylık sürede 60 bin dolara kadar düşen Bitcoin’deki kısa vadedeki süreci ise İran ve İsrail’in başını çektiği jeopolitik gerilimlerin seviyesi ve halving belirleyecek gibi duruyor.
Haber akışına geldiğimizde, ABD medyası, İsrail'in İran'a misilleme saldırısı başlattığını duyurdu. İran Devlet Televizyonu hava savunma sistemlerinin devreye girdiğini ve İsfahan üzerinde görülen 3 İHA'nın imha edildiğini açıkladı. Ayrıca İran'da tüm uçuşlar askıya alındı. Haberlere göre İsrail, İran'ın içinde bazı noktaları füzelerle vurduğu ve sadece İran değil aynı zamanda Suriye ve Irak'ta da bazı noktalar hedef alındığı kaydedildi. Haberle birlikte Bitcoin yine 59600 dolar testi yaptı ancak şimdilik kalıcılık sağlamış değil. Bu arada, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısına katılmak üzere gittiği New York'ta basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Abdullahiyan, İsrail'e saldırıdan önce ABD'ye bilgi verdiklerini, bölgedeki ABD üsleri ve çıkarlarının hedef alınmayacağını bildirdiklerini söyledi. Nitekim dün ABD ve İsrail arasında yapılan Refah operasyonu toplantısında da İsrail'in 24 veya 48 saat içinde İran'ı vuracağını ABD'ye bildirdiği belirtildi.
Bunun dışında, yaklaşan Halving öncesi Bitfinex de konuyla ilgili rapor yazan kurumlara eklendi. Değerlendirme yazısında Bitcoin‘deki ödül yarılanmasının ağın güvenliği açısından en temel faktörlerden biri olduğu ve sonrasında her zaman fiyatta yükseliş geldiği ifade edildi ve yine aynı senaryonun yaşanma ihtimali olduğu belirtildi. Raporda borsalarda hareket etmeyen BTC’lerin de artık çıkış yapmaya başladığı yani yatırımcıların aslında coin’lerini soğuk cüzdanlara çekmeye başladıkları yazıldı. Dünkü Bitwise ve Bernstein raporlarında da, halving’in hemen sonrasında sert yükselişlerin gelmeyebileceği ancak birkaç ay sonrasında ise Bitcoin’in şu ana kadar hep yukarı gittiği belirtilmişti. Son yarılanma 2020’nin mayıs ayında olmuş ve kripto paralar 2020’nin aralık ayında başlayan sert fiyat yükselişleriyle beraber 2021’de büyük bir boğa sezonu yaşamıştı.
Son olarak, İlki 2012’de yaşanan ve madenci ödüllerini blok başına yarıya indiren halving’in dördüncüsüne artık çok az kaldı. Günlük Bitcoin arzının 900'den 450'ye ineceği halving öncesi ise madencilerin, yarılanma sonrası ilk bloku çıkarma yarışı yaşanıyor. Halving sonrası ilk bloktan elde edilecek ilk "satoshi"nin on milyonlarca dolar değere sahip olabileceği belirtiliyor. Bu yüzden madenciler, Bitcoin’in yüz milyonda birine denk gelen en küçük birimi 1 satoshi’nin peşinde.
Bugünkü veri akışında önemli bir data bulunmazken Bitcoin ve altkoinler nazarında gelecek haber akışlarını ve jeopolitik riskleri de ayrıca takip etmeye devam edeceğiz.

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN HABERLERİ

Balinalar BTC Alımına Devam Ediyor

Bitcoin yaklaşık 61 bin dolar seviyelerinde seyrederken, bazı balinaların ise 73 bin dolarlık zirveden gelen bu düşüşleri alım fırsatı olarak görmeleri dikkat çekiyor. Zincir üstü takip platformu Lookoncain’in verdiği bilgiye göre 21 Mart gününden bu yana 3 binden fazla Bitcoin alan bir kişi ya da kurum bunları platformdan kendi cüzdanına çekti. Yaklaşık 1 aylık sürede 242 milyon dolarlık 3760 adet Bitcoin alan bu balina 64.500 dolarlık da ortalama tutturdu. Yani balina, ortalama düşürmek için düzenli olarak alım yapıyor gibi gözüküyor.

ETF Piyasasında Çıkışlar Sürüyor

Jeopolitik risklerin ardından ETF piyasasına baktığımızda SoSoValue'ya göre, Bitcoin spot ETF'lerinden dünkü toplam net çıkış 4,38 milyon dolar oldu. Grayscale ETF GBTC gün içinde 89,99 milyon dolarlık net çıkış yaşarken, geçmişe dönük toplam net çıkış 1,66 milyar dolar oldu. Günün en yüksek net girişine sahip Bitcoin spot ETF'si 37,39 milyon dolarlık net girişle Fidelity'nin ETF FBTC'si oldu; onu 18,76 milyon dolarlık net girişle BlackRock ETF IBIT izledi.Bitcoin spot ETF'lerine kümülatif sermaye girişi 12,26 milyar dolar, yönetimleri altındaki varlık tutarı 53,06 milyar dolar oldu.

DOLAR ENDEKSİ

Alçalan bant aralığını kırdığı gibi yönünü yukarı veren ve 50-100 günlük hareketli ortalamaları üzerinde kalan Dolar endeksinin yükselişler yapması USD karşıtı varlıklara karşı bir tehdit oluşturdu. Bu seviyelerde devam eden bir DXY, BTC ve altkoinler endişe verici bir gelişme olmaya devam edecektir ancak düşüşlerin görülmesi durumunda USD varlıkları değer kaybedeceğinden riskli varlıklara akış artacaktır.

VIX ENDEKSİ

Korku endeksinde BTC ve altcoinler için sıkıntı sürmekte. Bu seviyeler BTC veya altcoin gibi riskli varlıklara olan eğilimin dengelendiğini ve şuan için bir risk oluşturmadığını göstermektedir. Bu sebeple yataya bağlayacak bir korku endeksi kripto borsalarına risk iştahı açısından destek olmaya devam edecektir ancak yükselmesi halinde yatırım fonlarının güvenli limanlara gitmesi ve riskli varlıkların değer kaybetmesi muhtemel olabilir.

BİTCOİN DOMİNANCE

Bitcoin'in kripto para piyasasındaki gücünü ve talebini gösteren bir ölçüt olan Bitcoin dominansı, haftalık görünümde trendi aşağı yönlü kırmış gibi görünse de hala trende tutunma çabasında. Para akışının çoğunun BTC üzerinden dönmesi sorunsalı, btc dominansının aşağı yönlü hareket etmesiyle nihayete erebilir ve alt koinlerde de hareketlilikler artabilir. Bu sebeple bu değerin aşağı sarkıyor oluşu, alt koinlere yakıt niteliğinde olacaktır.

BİTCOİN (BTC) ANALİZİ

Bitcoin tarafında işler yolunda giderken ve her gün yeni bir rekora imza atarken uyarılarda bulunduğumuz kar satışları belirdi. Öyle ki, 73800 testi ardından 60800 dolara kadar satışlar yiyen Bitcoin için pozitif haber ve veri akışında da teknik fiyatlamasında da bir bozulma söz konusu değil. Ancak yaşanan sert satıcılı seyir kripto dünyasında panik yaratsa da Ortadoğu gerilimi sonrası düşen piyasanın toparlanma eğilimi pozitif görülebilir. Toparlanmaların devamında tekrar 64000-66000-68000-70000-72200-73800 seviyeleri yeniden hedefleyebilir. 61200-59600-58000 destekleri ise düzeltmenin devamı için halen masada olan seviyeler olarak karşımıza çıkmakta.

ALTCOİN ANALİZİ

EOS

Trend çizgisini aşağı yönlü kırdıktan sonra satışlarına hız veren EOS tarafında henüz satışların sona erdiği söylemek güç. Düşen seyrin devamı için 22,10-20,75-19,90 destek seviyelerine kadar düşüşler devam edebilirken toparlanma emarelerin görülmesi halinde ise 25,25-27,00-28,85-30,25 dirençlerine kadar değerlenebilir.

MY NEIGHBOR ALICE (ALICE)

Yükselen trendini sonlandırmasının ardından sert geri çekilmeler yaşayan Alice 35 tl seviyesine ip atımından sonra buradan aldığı destek ile yukarı tepki verme çabasında olsa da baskılanmaya devam etmekte. 40,00-45,55-48,55 dirençleri ilk etapta önemli olup buraların kırılması daha da hacimli bir yükselişe işaret edebilir. Olası yeni aşağı yönlü hareketlerde ise 38,45-35,00-31,60 destekleri önemli olabilir.

CHAINLINK (LINK)

Kritik bir eşikte olan Chainlink için 430 seviyesi üzerinde tutunmak ve günlük kapanışlar gerçekleştirmek öncelik olacaktır. Bu durum gerçekleştiği takdirde 470-509-563-618 dirençleri test edilebilirken satıcılı seyirde ise 411-380-355-332 destek seviyeleri korunmaya çalışılacaktır.

OASIS NETWORK (ROSE)

Yukarı yönlü kanalını kıran ve kırdıktan sonra da satışlarını derinleştiren Rose, 2,95 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlama gayretinde. Aşağı yönlü hareketlerin devamı ile 2,72-2,50-2,20 desteklerini görme ihtimali bulunan alt koin için yükselişlerin belirmesi ile 3,26-3,55-3,85 direnç seviyeleri izlenebilir.

ABONE OL

Akademi ve analiz
içeriklerine abone olun!

BAŞLAMA REHBERİ

Bir kaç dakika içerisinde başlayın

1

Hesabınızı Oluşturun

Üyelik formunu doldurun, kimliğinizi doğrulayın.

2

Para Yatırın

Mevcut Banka hesabından para transferinizi yapın.

3

Portföyünüzü Yönetin

Alım satım işlemleri için hazırsınız. Dijital kripto dünyasına hoş geldiniz.

Hemen Kayıt Ol, Alım Satıma Başla!