Kriptrade

Kripto Para Borsası

/ TRY+undefined%
/ TRY+undefined%
/ TRY+undefined%
/ TRY+undefined%
/ TRY+undefined%
/ TRY+undefined%
5/6/2024

Tarım Dışı Verisi Bitcoin'i Nasıl Etkiledi? - Kriptrade

ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verisi sonrasında Bitcoin'deki yükseliş ivme kazandı. Verinin duyurulmasının ardından faiz indirimi beklentisi, Eylül ayı için yüzde 50 ihtimalle fiyatlandı. Daha önce Kasım ayı olarak beklenen faiz indirimi beklentileri, 2 ay öne çekilerek risk iştahındaki artışla kripto piyasalarına olumlu yansıdı. Veri açıklanır açıklanmaz 60 bin doları aşan Bitcoin, yükselişini hafta sonuna taşıyarak 64.650 dolar seviyelerini gördü. Bitcoin'den sonra en büyük ikinci kripto varlık olan Ethereum da verinin açıklanmasının ardından tekrar 3.000 doların üzerinde işlem görüyor. Bitcoin’de toparlanma emarelerinin devam etmesi halinde ve 64K üzeri kalıcılığın sürmesi durumunda 66000-67200-68150-70000-72200-73800 seviyeleri yeniden hedefleyebilirken aşağı yönlü hareketlerde 62000-61200-60000-58000-56000-52350-50200 destekleri önemli olabilir. BTC dominansı düşse de altkoinlerde de durum çok farklı değilken toparlanmaların alt koinler bazında daha güçlü olduğunu görmekteyiz. Piyasada artık her düşüşü alım fırsatı olarak değerlendirenler ile satıcılı seyrin devam edeceğini düşünüp kol kesenler arasındaki mücadelenin galibi merakla beklenmekte.
Haber akışına geldiğimizde, kripto piyasa rallisinin devamı için gerekli anahtar faktörleri vurgulayan on-chain analiz platformu Santiment, önemli bilgiler paylaştı. Analistler, cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verilerinin tetiklediği son kripto para birimlerindeki yükselişin devamı için FOMO’dan yoksun bir piyasa koşulu gerektiğini belirttiler. Santiment ayrıca, Bitcoin’in 58,000 dolardan 64,000 dolara ani bir dönüş yaptığı sırada kısa pozisyonların önemli bir rol oynadığını belirtti ve yatırımcıların tekrar uzun pozisyonlar aldığını gösterdi. Kurum yetkilileri, çoğunluğun uzun pozisyonlar aldığı bir piyasanın uzun vadeli bir ralliyi sürdüremeyeceğini ima ediyorlar ve bu nedenle finansman verilerinin yakından izlenmesi gerekiyor.
Bunun dışında, MicroStrategy World 2024 konferansına ait bir video’da Saylor, Bitcoin’in sektörün kralı olduğunu belirtti. Ayrıca, Bitcoin’i, şirketlerden tam kurumsal kabul almak konusunda tek başına duran varlık olarak nitelendirdi. MicroStrategy CEO’su Saylor bir diğer yandan BTC‘yi kurumsal düzeydeki yatırımlar adına “tek evrensel” kripto para olarak tanımladı. Bitcoin’in dev destekçisinin bu tarz bir açıklama yapması bek de şaşırtıcı bir olay olarak karşılanmıyor. Ancak Saylor bununla da sınırlı kalmayarak, Merge sonrası Proof-of-Stake (PoS) uzlaşı mekanizmasını kullanan Ethereum hakkında da yorum yapmaktan geri durmadı. Geçtiğimiz günlerde bir kampanyaya da konu olan ETH hakkında Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler’in de sözlerine paralel bir biçimde, Saylor da Bitcoin’in en büyük takipçisinin bir emtia değil bir menkul kıymet olduğunu belirtti. Buna bağlı olarak, ABD SEC’in en iyi yatırım varlık fonu yönetim şirketleri tarafından yapılan spot Ethereum ETF başvurularına onay çıkmasının mümkün olmadığını söyledi. Saylor ayrıca açıklamasını genişletti ve buna Binance Coin (BNB), Solana (SOL), XRP ve Cardano (ADA) gibi piyasanın hacimli altcoinlerden hiçbirinin, bir spot ETF’ye dahil edilmeyeceğini ve hiçbiri Wall Street’te kabul görmeyeceğini dile getirdi. SEC’in yakın bir tarihte ETH ETF konusunda karar vermesi gerekiyor. VanEck spot Ethereum ETF başvurusu hakkında son tarihin de 23 Mayıs olduğunu unutmamak gerekir.
Veri akışında Cuma günü piyasaların merakla beklediği ABD'nin tarım dışı istihdam nisan ayı verisi açıklandı. Buna göre ABD'de tarım dışı istihdam nisanda 175 bin kişi artarak beklentilerin altında gerçekleşirken, beklenti istihdamda 240 bin artış olacağı yönündeydi. Tarım dışı istihdam artışı şubat ayı için 270 binden 236 bine, mart ayı için 303 binden 315 bine revize edildi. Ülkede işsizlik oranı yüzde 3,9 seviyesine çıktı. Piyasa beklentisi, işsizlik oranının yüzde 3,8 seviyesinde sabit kalacağı şeklindeydi. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) mart ayında açıkladığı makroekonomik tahminlerde işsizlik oranı beklentisi bu yıl için yüzde 4,0, gelecek yıl için yüzde 4,1 olarak belirlendi. Ortalama saatlik kazançlarda aylık bazda yüzde 0,2 artış olurken, yıllık artış yüzde 3,92 seviyesinde açıklandı. Beklentiler aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 4,0 artış olacağına işaret ediyordu. Bugün önemli bir data bulunmazken SEC‘nin, Ripple (XRP) davasında bir yanıt vermesi vermesi bekleniyor. Bunun dışında, FOMC üyesi Wwilliams’ın konuşması olacak. Bitcoin ve altkoinler nazarında gelecek haber akışları ile jeopolitik riskleri ayrıca takip etmeye devam edeceğiz.

GÜNÜN ÖNE ÇIKAN HABERLERİ

SEC Yeni ETF’lere Pozitif Yaklaşmıyor

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), bu yılın başlarında zorda olsa spot Bitcoin ETF’lerini onaylamıştı. Yapılan baskılara daha fazla direnemeyen SEC, spot BTC ETF’lerini onaylamasının ardından ise kriptoya tamamen kapılarını kapatmış gibi gözüküyor. Spot Ethereum ETF‘leri ile olumlu bir yol haritası çizmeyen SEC, kısa bir süre önce ise 7RCC’nin Spot Bitcoin ve Karbon Kredisi Vadeli İşlemleri ETF’si hakkındaki kararı erteledi. Spot Bitcoin ETF’lerine yönelik farklı seçeneklerin önüne set çeken SEC yetkilileri, opsiyonlar hakkında “onaylamaya, onaylamamaya veya dava başlatmaya” yakında karar vereceğini söyledi.

Balinalar ETH Alımına Devam Ediyor

Kripto para sektörünün en büyük yatırımcıları olarak adlandırılan balinalar, genellikle alım satımlarında başarılı oluyorlar. Son dönemde kripto piyasasının içerisinde bulunduğu kaotik durum, büyük yatırımcıların dahi kripto sektöründen zarar etmelerine neden oldu. Başarılı bir zincir içi veri sağlayıcısı olan Look On-Chain, geçtiğimiz süreçte Ethereum‘a (ETH) long pozisyon açıp zarar eden bir balinanın yeniden ETH’ye long pozisyon açtığını tespit etti. Buna göre geçtiğimiz saatlerde Binance’den 6.965 adet ETH (21,9 milyon dolar değerinde) çekip Compound’a yatıran balina, ardından bu ürünleri teminat göstererek 14,5 milyon adet USDT borç aldı.

DOLAR ENDEKSİ

Alçalan bant aralığını kırdığı gibi yönünü yukarı veren ve 50-100 günlük hareketli ortalamaları üzerinde kalan Dolar endeksinin yükselişler yapması USD karşıtı varlıklara karşı bir tehdit oluşturdu. Bu seviyelerde devam eden bir DXY, BTC ve altkoinler endişe verici bir gelişme olmaya devam edecektir ancak düşüşlerin görülmesi durumunda USD varlıkları değer kaybedeceğinden riskli varlıklara akış artacaktır.

VIX ENDEKSİ

Korku endeksinde BTC ve altcoinler için sıkıntı sürmekte. İran-İsrail gerilimi ile global piyasalarda bir korku salınımı görülürken VIX endeksinin de yükseldiği görülmektedir. Bu sebeple yataya bağlayacak veya geri çekilecek bir korku endeksi kripto borsalarına risk iştahı açısından destek olacaktır ancak yükselmesi halinde yatırım fonlarının güvenli limanlara gitmesi ve riskli varlıkların değer kaybetmesi muhtemel olabilir.

BİTCOİN DOMİNANCE

Bitcoin'in kripto para piyasasındaki gücünü ve talebini gösteren bir ölçüt olan Bitcoin dominansı, haftalık görünümde trendi aşağı yönlü kırmış gibi görünse de hala trende tutunma çabasında. Para akışının çoğunun BTC üzerinden dönmesi sorunsalı, btc dominansının aşağı yönlü hareket etmesiyle nihayete erebilir ve alt koinlerde de hareketlilikler artabilir. Bu sebeple bu değerin aşağı sarkıyor oluşu, alt koinlere yakıt niteliğinde olacaktır.

BİTCOİN (BTC) ANALİZİ

Bitcoin tarafında işler yolunda giderken ve her gün yeni bir rekora imza atarken, uyarılarda bulunduğumuz kar satışları belirdi. Öyle ki, 73800 testi ardından 59600 dolara kadar satışlar yiyen Bitcoin için pozitif haberler ile tekrar 67000 dolar seviyesine ilerlese de Ortadoğu gerilimi sonrası düşen piyasanın teknik düzeltme yapmaya devam ettiğini görüyoruz. Şuanda ise toparlanma emareleri gösteren ana koinde 64k üzerinde kalıcılık önemli olup 66000-67200-68150-70000-72200-73800 seviyeleri yeniden hedefleyebilirken geri çekilmelerin devamında 64000-62000-61200-60000-58000-56000- 52350-50200 destekleri karşılamayı beklemekte.

ALTCOİN ANALİZİ

DECENTRALAND (MANA)

Yukarı yönlü trendini sona erdirdikten sonra geri çekilmelere devam eden Decentraland, 13,50'den aldığı destekten yükselme çabasında ancak henüz bir patlayıcılık sağlamış değil. Bu seviye üzerinde tutunmalar devam ederse 15,60-16,75-17,90-19,05 dirençleri test edilebilir. Aksi senaryoda ise 13,50-12,7-12,00 ve 10,80 gündeme gelebilir.

RAVENCOIN (RVN)

Mart sonundaki süreçte neredeyse 3x yapan Ravencoin, geri çekilmelere kayıtsız kalamadı ve kazançlarının %50sini vermiş oldu. Şuan fibonacci düzeltmesinde kritik bir eşikte bulunan bu alt ko,n için 1,0040 üzerinde gelecek günlük kapanışlar önemli olabilir. Bu durumda 1,0780-1,1130-1,2000-1,2500 dirençleri değerlendirilebilir. Aşağı yönlü hareketlerde de 0,9200-0,8500-0,7650 destekleri bulunmakta.

COSMOS HUB (ATOM)

İyi bir hafta sonu geçiren Atom tarafında toparlanmaların devamı için 306 seviyesi üzerinde günlük kapanış gerekmekte. Bu senaryonun gerçekleşmesi halinde 331-345-360 direnç seviyelerine kadar yükselişler sürebilirken satıcılı seyirde ise 287-274-262-239 destekleri takip edilebilir.

BELLA PROTOCOL (BEL)

Nisan başında 3x yaptıktan sonra tekrar eski seviyelerine geri dönen Bella Protocol için 24 ana desteği üzerinde tutunması şimdilik sevindirici bir gelişme olarak karşımıza çıkmakta. Bu seviyenin altında kalınması halinde 20,85-17,60-13,25 desteklerine kadar geri çekilmeler görülebilirken yukarı yönlü hareketlerde 27,40-31,00-36,80-42,00 dirençleri izlenebilir.

ABONE OL

Akademi ve analiz
içeriklerine abone olun!

BAŞLAMA REHBERİ

Bir kaç dakika içerisinde başlayın

1

Hesabınızı Oluşturun

Üyelik formunu doldurun, kimliğinizi doğrulayın.

2

Para Yatırın

Mevcut Banka hesabından para transferinizi yapın.

3

Portföyünüzü Yönetin

Alım satım işlemleri için hazırsınız. Dijital kripto dünyasına hoş geldiniz.

Hemen Kayıt Ol, Alım Satıma Başla!